Sparad i Artiklar, Politik

Visa ditt ansikte

Enligt Dn.se så har tre kvinnor i niqab blivit hindrade att komma in vid en häktingsförhandling idag i Göteborg. Anledningen var att de inte visade sina ansikten.

Chefsrådman Stefan Wikmark hänvisar så fint till rättegångsbalkens femte kapitel. Jag misstänker att det är följande paragrafer han då lutar sig mot

2 § Tillträde till offentlig förhandling må, när rättens ordförande finner skäl därtill, vägras den som enligt vad är känt eller må antagas ej fyllt aderton år. Lag (1974:239).

9 § Det ankommer på rättens ordförande att upprätthålla ordningen vid rättens sammanträden och att meddela de ordningsregler som behövs. Ordföranden får utvisa den som stör förhandlingen eller på annat sätt uppträder otillbörligt. Ordföranden får också begränsa antalet åhörare i rättssalen för att undvika trängsel.

Jag kan tycka att det var ganska enkelt att låta dom vara med. Om man vill veta om de är myndiga kan man kolla leg. En kvinnlig vakt hade kunnat kolla leg så att kvinnorna då kunnat visa sina ansikten under legkontrollen.

Jag hoppas innerligen att han inte förutsatte att de skulle störa förhandlingen bara för att de bar niqab. Trängsel tror jag knappast på. Dessutom undrar jag varför han inte då också ordnade så att de kunde lyssna via ett annat rum, en paragraf som också står under femte kapitlet

12§Rätten får även låta åhörare som inte kan beredas plats i rättssalen följa sammanträdet genom en ljudöverföring eller en ljud- och bildöverföring i en sidosal.

Han berättar att han aldrig tidigare varit med om att någon velat dölja sitt ansikte i rättssalen.
Jag funderar på vad han menar med velat. Det lär knappast vara så att de just nu tänkte att de allt skulle gå och lyssna och att de bara just för denna förhandling skulle dölja sina ansikten. Istället bar de kläder som är förenliga med deras övertygelse och kultur.

Detta är absolut inget försvar för niqab för jag har svårt för niqab också. Jag har svårt att förstå och jag är absolut inte övertygad av de argument jag har fått höra än. Däremot så tror jag inte på att utestänga, förbjuda eller diskriminera på grund av niqab heller.

Ponera att, som många förutsätter, dessa kvinnor som bär niqab är förtryckta av sina män, kultur och religion. Om man då vill hjälpa dom att komma ut från förtrycket, hur gör man då?! Ja, inte blir det bättre av att förbjuda rörelsefriheten. Att utestänga skapar bara mer isolering.

Jag tror istället på delaktighet, respektfullt bemötande, ödmjuka samtal, uppriktig nyfikenhet för deras syn på saken, på sin kultur. Helt säkert kan vi lära oss något.

7 reaktioner till “Visa ditt ansikte

 1. Niqab är en religiös/politisk uniform och det spelar ingen roll om vi tror att de är förtryckta eller ej. Heltäckande slöjor är en signal till oss andra att de som bär dem visar att de inte accepterar vårt samhälle, våra seder och bruk. Men framför allt – de är motståndare till demokratin. För mig är de fiender till oss svenskar och den svenska identiteten.

  1. Fast vi accepterar inte islam alls fastän det finns minst lika många sätt att uttrycka sin tro på som vi kristna gör. Det går inte att dra alla över en och samma kam.
   Nej, det är inte ett sätt att visa att de inte accepterar vårt samhälle. Våra seder vette tusan om jag själv accepterar så att det skulle vara en protest mot det skit samma. Sederna i vårt land är dessutom grymt olika.
   Nej, de är/behöver inte vara motståndare till demokrati. Och om du själv är för demokrati borde du då inte tillåta istället för att förbjuda? Förbud leder inte till demokrati.

   Vad är svensk identitet? Jag är svensk men att jag har någon särskild identitet bara för att jag är född och uppvuxen i Sverige. Min identitet är inte svensk utan den är utifrån vem jag är.

   Och som upplysning, de är inte fiender.

 2. De kulturella skillnaderna blir tydligare när man tvingas konfrontera dom. Självklar Svensk etik, moral och kultur kommer snart bli lagar.

  1. Det hoppas jag verkligen inte. Inser du att lagföra svensk moral, etik och kultur är detsamma som sharialagarna.

   Dessutom så är etik och moral något dynamiskt, alltså finns det ingen svensk etik och moral utan det finns etik och moral som är mer eller mindre lika men som hela tiden är i förändring. Vems etik och moral skulle man då lagstadga? Din eller min?
   Kulturen är också något dynamiskt och ser väldigt olika ut beroende på vart man kommer ifrån. Oavsett om man kommer från annat land eller är från Sverige. Det är stora skillnader bara på de platser jag bott. Det skiljer sig stort bara mellan byar som ändå bara ligger några mil ifrån varandra.

    1. Ditt senaste inlägg kommer inte bli publicerat. Vad är det för diskussion? Vad är meningen med den? Och som upplysning har jag annat för mig än att sitta framför min blogg dagarna i ända.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *