Sparad i Artiklar, Politik

Surfplattans farliga framkomst

Sitter och läser artiklar i dn.se och läser att vår utbildningsminister reagerat starkt mot att  skolor i Sollentuna börjat använda surfplattor för sex och sjuåringar. Detta för att de lättare ska lära sig skriva och läsa. De ersätter läroböcker, papper och penna. Papper och penna kommer inte att användas förrän klass två. Detta för att hjälpa barnen att lära sig skriva och läsa även om det finns svårigheter med finmotoriken.

– Det är en väl beprövad pedagogik som heter skriva sig till läsning. Barn saknar finmotoriken och har svårt att skriva snyggt med penna. I stället för att sitta och traggla är det lättare att trycka på tangenterna och tangenter som dessutom är ljudande. Datorn ger eleven omedelbar och individuell feedback på ett sätt som läraren aldrig kan ge alla samtidigt, säger Maria Stockhaus. (http://www.dn.se/sthlm/surfplattor-ersatter-skolbocker-i-sollentuna)

Men detta håller alltså inte vår utbildningsminister med om. Istället säger han till dn

Man måste lära sig skriva för hand i skolan, det går inte att upphöra med det. Man kan inte säga att bara för att det är svårare att skriva med penna så ska man sluta med det. Jag blir rätt sorgsen när jag läser att man tänker så. Även i framtiden måste man kunna både skriva och räkna. Man kan inte alltid ha tillgång till en dator var man än befinner sig, säger Jan Björklund. (http://www.dn.se/sthlm/skolministern-sagar-projekt-med-surfplatta)

Det han missar är att skolan inte säger att man inte ska lära sig skriva för hand, utan att man börjar med surfplatta, så att skrivandet och läsandet kommer igång lite lättare och med verktyg som ändå finns idag. Inte säger dom heller att barn inte ska läsa böcker, bara att läromedel på det sätt som tidigare funnits, enbart böcker, inte alltid är den rätta vägen och att man måste hänga med i den utveckling som sker. Skolan ligger efter.
Jag kan inte mer än hålla med de lärare som skrivit till dn

Med hjälp av nya metoder kan man knäcka läskoden snabbare i stället för att låta hinder för att lära sig skriva även blockerar möjligheten att lära sig läsa. Att skriva sig till läsning har testats och i dessa fall har det visat sig att eleverna inte har sämre handstil i årskurs 3, snarare tvärtom. Genom en surfplatta kan svårigheter med motorik överbryggas och i stället skapa nyfikenhet att lära sig mer. (http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/surfplattan-ar-ingen-fluga–vaga-se-framat-bjorklund)

Framför allt tänker jag på en av mina bröder som hade väldigt svårt att skriva. Hans finmotorik fungerade inte så som den behövde för att skrivandet skulle fungera. Han skrev in i sin hand hela tiden och frustrationen över att inte få till det, ja, den behöver jag nog inte ens nämna. Att han sen drabbades av speciallärare som satte honom att skriva sida upp och sida ner gjorde inte saken bättre. Han slutade skriva. När han hemma fick sitta och skriva på datorn gick det däremot jättebra men på skolan fick han inte skriva på datorn. Han skulle lära sig skriva för hand.

I sådana fall kan man ju tycka att det viktigaste är att barn lär sig skriva. Sen om det är för hand eller via knappar på en dator spelar ingen roll. Att lära sig skriva är viktigare för vidare inlärning än hur skrivandet går till. Dessutom bör vi ta tillvara på de hjälpmedel som finns.

Det skrämmer mig att vi har en utbildningsminister som strävar bakåt, som tror att alla barn är stöpta i samma form. En utbildningsminister som inte ser till barnens lärande och utveckling utan enbart oavsett hur den ser ut. Världen förändras, det är inte farligt, det blir bara farligt om man blundar för utvecklingen, förnekar den och strävar bakåt.

Nytt behöver inte ta bort gammalt. 

En reaktion till “Surfplattans farliga framkomst

  1. exakt! kunde inte sagt det bättre själv. VARFÖR traggla sönder entusiasm, skrivglädje o självkänsla när man på ett enkelt sätt kan lära ungarna att skriva , läsa o förstå? lusten att själv skriva för hand kommer säkerligen när man knäckt själva skrivkoden, så VARFÖR stressa på det? jag tycker det är genialt att låta ungarna använda datorn först.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *