Sparad i Trollbottom tycker till

Skammen är inte min

Det pågår ofta diskussioner kring aborter. Det handlar då oftast om att aborter måste minskas, förbjudas eller till vilka orsaker som en abort skulle vara okej. Allt som oftast menar människor att den enda egentliga godkända orsaken till abort är vid övergrepp. För, som människor säger, ett barn efter en våldtäkt vill ingen ha, det går inte att leva med.

För att göra det lite mer nyanserat, eftersom diskussionerna allt som oftast är svartvita.

  1. I statistiken för aborter finns alla som blir inskrivna. Alltså blir även de som har missfall där kroppen inte stöter ut fostret själv också med i statistiken
  2. Alla barn som aborteras är inte oönskade
  3. Alla barn som föds är inte önskade
  4. Det finns många olika anledningar till aborter. Hälsa, psykisk hälsa, ålder, ekonomi etc.
  5. Abort används inte som preventivmedel, det är en myt
  6. Barn tillkomna efter övergrepp finns.
  7. SKAMMEN ÄR INTE DERAS!

Jag är ett barn tillkommet efter ett övergrepp. Jag är så galet trött på att höra hur människor lägger skulden på mig. Det var inte jag som begick övergreppet, det är inte jag som bär skammen. Jag är älskad, jag är en levande varelse, jag finns och jag vill leva och jag vill vara älskad.

I många många år har jag burit på skammen. Ibland har jag funderat på vart den kommit ifrån då mina föräldrar (ja, jag har en pappa, den bästa) aldrig lagt skulden eller skammen på mig. De har snarare älskat mig till vansinne. Skammen kommer delvis från mig själv, från rädslan av att vara en påminnelse. Men den kommer framför allt från samhället, från omgivning. Som obetänksamt pratar om aborter och övergrepp. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att barn, sådana som jag, inte skulle vilja leva med den vetskapen, jag skulle hellre dö etc. Genom dom orden säger de också att jag inte vill eller kan leva med vetskapen, att jag hellre skulle vara död. Visst, så har mitt liv sett ut i många år. Jag ville hellre dö än något annat.
Idag blir jag snarare förbannad. Jag har också rätt att få leva, jag har rätt att få höra att jag är värd att leva. För skammen är inte min. Det var inte jag som begick övergreppet, jag fanns inte ens till.

Så snälla, försök hålla era diskussioner kring abort lite mer nyanserade. Fundera noga innan ni säger något, det kan såra ordentligt. Förstå att det inte är så enkelt och skambelägg inte. Vare sig kvinnorna som gör abort eller de barn som kommer till genom övergrepp.

skamBilden är oärligt stulen/lånad efter en googling

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *