Sparad i Tankar, Tro

Kyrkans nya namn

Idag släppte Gemensam Framtid förslaget på vad kyrkan ska ha som namn. Gemensam framtid är arbetsnamnet fram till att kyrkomötet beslutar om ett permanent namn.

Det har varit många förslag, många samtal fram och tillbaka under ganska lång tid nu.

Dagens namnförslag är Gemensam Kyrka. Gemensam Kyrka, hur blir det i plural? Gemensamma Kyrkor? Gemensam kyrkor? Hur blir det?

Likaså har jag ett tag nu känt att kyrkan börjar bli gammal. Medlemmarnas ålder är hög och kyrkan föryngras inte. Varför inte? equmenia är ju stort och har många medlemmar, equmenia som är kyrkans ungdomsförbund. Vad är det som gör att equmenias medlemmar inte går över till församlingarna de är aktiva i?

Det jag har hört, det jag har lyssnat på och det jag har insett är, att kyrkan är gammal. Den känns inte som ungdomarnas, den är inte för dom. Deras egna förslag slås ner och även om kyrkan pratar om att barn och unga är det viktigaste vi har så arbetar inte kyrkan alltid efter det. Många barn och unga eller kanske framför allt deras ledare får arbeta i motvind.

Därför tycker jag att ungdomarnas och equmenias egna förslag på namn till kyrkan är bra. Equmeniakyrkan. Det skulle visa på en kyrka som arbetar för ekumenik och för unga. Det skulle bli en mer naturlig övergång från equmenia till församlingarna.

Jag skrev idag detta på twitter;

#equmeniakyrkan skulle visa mer på ekumenik & att det är en kyrka där unga är välkomna. #gemensamkyrka känns lite som kyrkan är nu- gammal

Det är tragiskt när vi som är 30+ räknas till ungdom. Det visar på att kyrkan är gammal. Förnya, föryngra. #gfram #equmenia #equmeniakyrkan

Är det inte dags att få en levande och fräsch kyrka? Det börjar med namnet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *