Sparad i Artiklar, Tankar

Killar våldtar – bara att vänja sig

En gymnasieelev i Täby blir våldtagen en gång och utsatt för ytterligare ett våldtäktsförsök av en kille i sin parallellklass. Hon berättar vad som hänt för en vän som övertalar henne att berätta detta för sin mentor. Mentorn i sin tur övertalar tjejen att berätta för rektorn. Tjejen var dock tveksam att berätta det för rektorn då hon upplever rektorn som ”väldigt konservativ och oförstående”. Men hon låter sig övertalas. Hon berättar för rektorn om övergreppen som till svar kommer med ”Du kan göra en polisanmälan om du vill, dock så är detta inte ett prioriterat fall för att det inte är ett grovt brott som begåtts.” Enligt anmälan DO säger även rektorn: ”killar gör sånt, man måste vänja sig”.

Tjejen blir chockad men protesterar och menar på att det inte är acceptabelt. Rektorn ska då ha svarat ”Nej, det gör det inte, men sådant sker i samhället.”

Mentorn vill inte svara på frågorna när Ajour kontakar, rektorn går inte att nå.

Skolan har sedan undlåtit att stötta henne i de behov hon haft för att orka gå vidare i skolan. Istället har de snarare ansett att hon skapat allt själv och att hon har sig själv att skylla. Tjejen går nu på ett annat gymnasium.

Vi har alltså minst en rektor i vårt ”jämnställda” land som tycker att tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna för det är sådant killar gör. Det finns minst en rektor i vårt ”jämnställda” land som anser att killar är känslokalla personer som låter sig styras av sin sexuella drift.
En tragisk människosyn och rent förjävligt att uttrycka sig på det viset som rektorn gjort. Att ens ha sådana åsikter och ha en sådan position. Rektorn skulle självklart ha stötta flickan i en anmälan, skulle stöttat flickan så att hon kunnat gå till skolan som vanligt. Istället har man hållit pojken bakom ryggen och visat honom att det var helt okej det han gjorde.

Nej, människor. Det är aldrig okej att bli våldtagen. Det är aldrig okej att våldta eller att ens försöka. Det ”drama” som blir runt omkring en våldtäkt är aldrig den utsattes fel eller skuld.

Skulden är alltid förövarens

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *