Sparad i Feminism, Genus, HBTQ, Politik, Sexualitet, Tankar, Trollbottom tycker till

Feministiskt forum en trasig mix

I veckan som var fick jag äran att besöka Nordiskt Kvinnorforum. Jag såg fram emot det och det kändes ärofyllt att få åka dit. Jag kom dit, jag var på olika seminarier och jag lärde mig en hel del. Jag lärde mig vad jag kan säga till skolan när de inte tar på allvar att sonen inte tar på sig vissa kläder till skolan då han blir retad. Jag har lärt mig vart jag kan skicka de unga flickor som jag möter som blir sexuellt utnyttjade, ett ställe där de blir trodda.

Jag har fått energi och jag har känt gemenskap.

Men så kommer vi då till det som inte var lika bra. Samma dag jag kom dit noterade jag snabbt att toaletterna var könade. Okej tänkte jag, här har man missat något. Efter första seminariet funderade jag på varför ingen rasifierad hade varit med då det hade gjort det hela mycket starkare. Nu var det vita som berättade om. Jag har hört det förut. Jag följde med på en dramaföreställning som handlade om alkoholkonsumtionen. Föreställningen la skulden på tjejerna om de blev sexuellt utnyttjade när de var fulla, de var ju ändå klädda med djupa urringningar. Likaså användes det nationalitet som ”balkankillarna” fastän det var helt ointressant med nationalitet. Istället fördjupades bara synen om att det är ”invandrarkillarna” som är halvkriminella, som utnyttjar sexuellt. När en tjej påpekade detta fick hon höra att det var ointressant i sammanhanget, och dramatikern själv (som skrivit texten) menade att det var ett drama och kunde man inte skriva om det här på detta sätt, ja då gick det ju snart inte skriva om något. Precis samma retorik som SD använder. Sen har jag totalt ingen förståelse alls för varför man ska använda skuld och skam för att förändra. Det är inte skulden och skammen som fick mig att sluta dricka och den skulle aldrig ha fått mig att sluta heller.

Forumet i sig var dyrt. Både för de som ställde ut men också för de som talade. Jag hade inte fattat innan att de som talade, eller då ville tala fick betala för det. Låter ju fruktansvärt märkligt. På så vis stängs många föreninar och organisationer som gör ett fantastiskt arbete ute. För en liten förening/organisation har inte tiotusentals kronor att lägga på några dagar. De har viktigare arbete att lägga pengarna på. Den höga kostnaden uteslöt alltså en stor mängd föreningar/organisationer och människor. Det var inte för vem som helst. Jag som kommer från arbetarklassen hade aldrig haft råd med ett sådant här forum om jag inte haft en större organisation bakom mig och som ville att jag skulle åka.

Något som jag dessutom hade missat, programmet var ofattbart stort och jag har inte haft möjlighet att lusläsa allt, var att man bjudit in talare som uttalat sig transfobiskt. Dessutom har man bjudit in Norges jämställdhetsminister för att tala på avslutningen. En minister som företräder nordens största rasistiska parti. En kvinna som uttalat sig kvinnofientligt, hbt-fientligt, rasistiskt etc. Det spelar ingen roll att hon är jämställdhetsminister. En sådan gång går man förbi den positionen och bjuder in en annan person som inte står för sådana åsikter.

Men det som slagit mig mest efter de här dagarna, efter all kritik jag läst och håller med om, det är att det är så uppdelat. Sen när blev rörelserna något som inte gick hand i hand. Någon på ett av seminarierna jag var på sa att vi måste använda oss av varandra, fråga varandra, stötta varandra. Vi är olika föreningar/organisationer men vi måste sammarbeta. Och så ska det inte spela någon roll om den arbetar med sexuella övergrepp, feminism, antirasism, papperslösa, hbtq etc.

Kanske är jag naiv men jag har hela tiden tänk att alla dessa delar, feminism, antirasism och hbt-aktivism, hör ihop. Helt plötsligt känns det som att jag fick dela upp mig. Jag som aktivist, jag agerar inom alla dessa områden, det går inte att dela upp. För allt handlar om jämlikhet, jämställdhet, om mänskliga rättigheter. Att få vara den man är utan förtryck, utan att bli utsatt för förtryck.

Som sammanfattning. Forumet var bra, jag lärde mig en hel del, jag fick energi, jag kunde dela med mig av mina egna erfarenheter. Men det som inte var bra drar ner betyget ändå rejält. Det funkar inte att till ett feministiskt forum bjuda in transfober och rasister. Det fungerar inte att utesluta antirasism och hbt-frågor. Transpersoner har idag fruktansvärt tufft i samhället, det är en feministisk fråga, det går inte att utesluta.
Så känslan är lite grusad efter dagarna. Fantastiskt och samtidigt så gör det så ont i själen.

 

feminism

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *