Sparad i Tankar

Får man säga hur man mår?

Jag mår inte bra. Jag har flera gånger i mitt liv haft depressioner, några värre än andra. Jag har en nu. Jag har svårt att se ljusningen på saker, jag känner mig bitter, negativ, orkeslös och vill ingenting. Eller jo, jag vill massor men jag kommer mig inte för eftersom jag känner mig så orkeslös. Jag finner inte energin.

Att vara deprimerad är ett av de värsta tillstånd jag vet. Det tar sådan himla tid att läka och det kräver sådant jobb att ta sig igenom. Samtidigt vägrar jag ge upp. Jag vill inte och jag tänker inte ge upp studier, jobb och sådant bara för att jag mår som jag gör just nu. Jag vill leva, jag vill må bra och jag vill orka.

Men så kommer det till det spännande. När får man säga hur man faktiskt mår? När människor på kyrkan kramar om en och frågar hur det är. Ja, vad ska jag säga. Allt som oftast svarar jag som man gör med en artighetsfras. Jo, det är okej eller ja, jag är ju på fötterna i alla fall. Allt för att komma undan frågan utan att ljuga för den skull. Men ibland skulle jag vilja säga ”nej, det är inte bra. Jag mår inte alls bra just nu utan har drabbats av en depression igen.” Men jag vill kunna säga det utan att behöva förklara mer. Kanske bara en extra kram, ett okej, eller jag ber för dig. Men inget mer. Inget ömkande. Jag vågar inte riktigt och resultatet blir att jag drar mig undan.

När är det okej att säga hur det verkligen är? Varför är det så farligt att säga hur det verkligen är?

 

Sen detta också med depression. Jag som privatperson är deprimerad men jag gör stor skillnad på min professionella roll och mig som privat. Såklart kan jag inte lägga depressionen åt sidan men det handlar om vad som får lysa igenom och inte. I min professionella roll ska sådant som hör till mig privat inte lysa igenom.

Ja, jag är både privat och professionell och privat är jag deprimerad. Professionellt är jag det inte

Ja, en sak till. Jag vägrar skämmas över att jag lider av en depression. Det är inte skamfyllt och det betyder inte att jag är en klenare människa än någon annan. Det betyder att jag har en sjukdom, en sjukdom jag förmodligen kommer att få igen. Jag är en person som drabbats av depression förut och eftersom jag drabbats flera gånger har jag större risk att drabbas igen. Det är något jag får leva med.

Det är inte svagt eller skamfyllt att vara deprimerad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *