Sparad i Hälsa

Början till andning

I många år har jag varit slav under nikotinets klor. Jag började röka när jag var tonåring. Slutade dock när jag blev gravid. Höll upp i flera år men föll tillbaka. Har nu rökt i cirka tre år. Har flera gånger försökt hitta orken, motivationen till att ta tag i beroendet och sluta. Jag har inte orkat. Så mycket har legat över mig hela tiden att kraften till att sluta aldrig har infunnit sig.

För någon vecka sen var jag till läkaren för att få en remiss till kirurgen. Jag vill/behöver ta bort all hud som hänger efter min gbp-operation. Det är mycket hud. Fick ett brev för 9 dagar sedan av min läkare att hon måste veta om jag röker. Röker jag opererar dom inte. Pang sa det och motivationen kom. Helt sjukt egentligen att det ska till en sån sak för att man ska känna sig tillräckligt motiverad.

Hur som helst tänkte jag att jag denna gång skulle läsa på lite, skaffa lite tips om hur man kan gå tillväga för att lyckas lite bättre. Kom på att det finns en organisation som heter ”sluta röka linjen”. Letade upp dom på nätet, registrerade mig på deras sida. De tipsade om att man skulle sätta ett stoppdatum, detta datum skulle vara som tidigast 3 veckor fram. Jag satte precis 3 veckor fram. Fram till dess var det att minska ner, kolla om ciggen kändes nödvändig eller om den bara var ren vana. För att lättare bryta tipsade de även om att göra rökfria zoner. Dessa zoner ska vara där du tillbringar din mesta tid. Som jobbet och hemmet. Behöver du röka fastän du är i din rökfria zon, ja då får du gå bort från zonen.

Jag bestämde att hemma och jobbet fick bli mina zoner. Vi bor tre våningar upp så att gå ut ner alla våningar och gå bort från huset bara för att ta en cigg kändes sjukt drygt. Den svåraste ciggen har varit den innan jag går och lägger mig. Jag har faktiskt gått ner för alla trappor och ut för just den. På mindre än en vecka minskade jag ner antalet från mellan 8-10 till 3-4 cigg om dagen. Kändes rätt bra. Igår avstod jag nattaciggen. Gick utmärkt.

Idag har jag rökt och varje gång har jag tänkt att jag måste ju få slut på paketet så jag kan sluta röka någon gång. För även om det inte är mitt stoppdatum än hade jag bestämt mig för att inte köpa ett nytt paket. Lungorna är rätt ansträngda efter att jag slipat sonens säng och tyvärr hade jag ingen skyddsmask från början. Ja, lungorna är självklart ansträngda av rökandet med. Men i alla fall. Idag efter min träning kände jag bara att nä, jag behöver ju inte röka upp dom. Jag kan ju bara slänga paketet och sluta nu. Jag vill ju inte röka mer. Sagt och gjort. Paketet slängdes. Jag har faktiskt inte ens haft ett sug. Jag vet att det kommer men mest av allt känns det skönt. Jag ska klara det här för jag ska få min hudreduktion, jag måste!

slutaröka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *