Att leva med ADHD

Länge har jag undrat över vad det är som gör att vissa saker i livet är så svåra att få till. Att det liksom aldrig funkar och att det krävs så enorm energi att få vissa saker att fundera. Vad är det som gör att det verkar så lätt för andra medan jag får slita för att få ihop det?!

Men så fick jag mina misstankar för flera år sedan, när mitt barn gjorde sin utredning och jag kände igen mig så enormt mycket. För ett år sedan fick jag diagnosen ADHD med hyper och koncentrationssvårigheter. Det innebär alltså att det går väldigt snabbt i min hjärna, att jag kan tacka ja och göra saker innan jag hinner tänka till. Att jag är grym på att komma på nya idéer och göra alldeles för mycket. Det innebär att jag får lägga väldigt mycket energi på att kunna hålla koncentrationen samtidigt som jag i vissa fall kan hyperfokusera.

Det finn mycket jag håller på att lära mig när det gäller min funktionsvariation. Vart ligger mina svårigheter och vad är mina styrkor.

Just nu håller jag på att gå i en ADHD-grupp där vi ska lära oss lite av allt möjligt och få mer verktyg för att få livet att fungera lite smidigare. Det innebär att vi får hem en hel del hemuppgifter som vi ska fundera över, öva på och jobba med.

Det första vi fick var att hitta tre saker vi vill förändra i vårt privatliv.

Jag ska:

*Träna mer på att hinna stanna upp

*Hitta strategier för att få ordning på ekonomin

* Få bättre ordning på maten och ätandet

Dessa ska vara mätbara och jag kan se skillnaden på hur många projekt jag startar upp men inte slutför här hemma eller snarare hur mycket jag slutför innan jag startar upp nya. Ekonomin innebär bättre koll på räkningar, inkomster, utgifter och att få ordning på det där som jag upplever inte fungerar. Maten, ja denna mat. Varannan vecka när sonen är här då äter jag medan veckan jag är ensam glöms maten lätt bort. Det är liksom inte roligt att äta ensam.

Arbetet med att förändra har redan börjat. Detta innebar såklart nya projekt för att få till det hela men jag har också lyckats avsluta projekt. Att hinna stanna upp innan jag agerar kommer vara en ständig kamp och jag har tränat på det i något år nu.

För att få ordning på ekonomin behövde jag titta på hur jag gör med räkningar. Vart hamnar räkningar som kommer hem? Har jag koll på om det är betalt eller inte? Hur funkar det nu? Vad kan jag göra för fysiska förändringar för att få det att fungera?

Maten, denna mat. Efter lite bollande med mamma kom jag fram till att det funkar inte i köket. Jag trivs inte helt enkelt. Köksbordet var för stort och samlade bara på sig saker. Känslan av stök och hopplöshet samt att bordet och stolarna bara påminde om oavslutade projekt som jag inte riktigt mäktar med. Fann ett bord med några stolar som skänktes bort. Fick hjälp att frakta hem det och det blev så himla bra. Mindre och räcker alldeles utmärkt för mig och sonen samt den där eventuella gästen. En sån enkel sak som att trivas med möblemanget. Givetvis är det inte hela lösningen men det kommer hjälpa att bordet inte är fullt med saker och att det känns mer hemtrevligt.

Author: trollbottom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *