Sparad i Tankar

Alkoholen – Det som gör helgen

Varför ska det vara så viktigt med alkohol? Så viktigt att om en person varit på kyrkokonferens så får denne kommentaren att ”jaha, då har du inte druckit i helgen då”. För det första visar det på en fördom om att kristna inte dricker alkohol. De gör det, precis som alla andra. En del har alkoholproblem med. Att vara kristen, troende säger ingenting om synen på alkohol.

Men det jag reagerar på är vikten av att dricka på helgerna. Varför utgå från att det enda man ska göra på helgerna är att dricka alkohol? Varför kan vi inte umgås längre utan att det måste till ett glas öl eller ett glas vin. När blev alkoholen så viktig. Förut var  drickandet okej i lagom mängd vid speciella tillfällen. Idag är det en självklarhet. Idag är det de som är nyktra som är konstiga.

Ganska ofta får jag frågan om varför jag inte dricker alkohol. Vissa gör självklart kopplingen till att jag är kristen. Nej, mitt drickande har inget med min tro att göra. Jag har druckit, jag har druckit alldeles för mycket och alldeles för mycket fel. Jag blev full, drängfull. Jag drack så att jag egentligen borde blivit alkoholförgiftad. Jag drack för mycket och för många dagar i veckan. Jag drack så jag fick problem.

Efter ett tag började jag dricka mer sällan men fortfarande var mängden av alkohol för mycket vid tillfällena då jag faktiskt drack. Jag bytte umgänge och det blev lite bättre. Men så kände jag, för 7 år sedan på ett ungefär, att nu fick det vara nog. Att inte kunna gå ut och ta ett glas öl utan att komma hem drängfull är inte kul. Det är inte hälsosamt och min relation med alkoholen började ta sig sidor som inte skulle vara bra i längden. Jag beslöt mig för att bli nykter. Absolutist skulle de flesta kalla mig eftersom jag även avstår från lättöl. Jag anser inte att man är nykterist om man dricker lättöl. Det är fortfarande alkohol.

Idag tar jag mig en alkoholfri öl ibland. Men absolut inte om jag har känningar av att jag bara måste ha alkohol. Då dricker jag inte ens alkoholfritt.

Mitt beslut om att bli nykter har såklart fått sina konsekvenser. Jag själv mår bättre. Jag minns vad jag gör (oftast i alla fall). Men jag blir inte bjuden på fest längre. Förvisso har jag sällan ork eller lust att vara på fest och titta på fulla människor som är dryga och ibland rent av äckliga.

Jag umgås gärna med människor, gärna nyktert också. Så varför är det då så självklart med alkoholen? Jag förstår om man vill ta sig ett glas vin eller ett glas öl ibland, eller varför inte en nubbe till sillen. Jag förstår det. Men jag kan för mitt liv inte förstå varför det blivit en sådan självklar kultur att alla ska dricka sig berusade på helgerna. En vinflaska här och en där. Hur många barn växer inte upp idag med alkoholstinna vuxna runt omkring sig på helgerna?

Brukar du ge bort en flaska vin i present till någon i present? Varför? Vad vet du om personens relation till alkohol egentligen?

För länge sedan slutade jag ge bort alkohol till vänner då vi en gång i familjen råkade ge en flaska till en som var före detta alkoholist. Vi visste inte. Det blev så himla fel. Så hur säker kan du vara egentligen?

Jag dömer inte människor som väljer att dricka. Jag tycker bara det är otroligt synd och trist att det har blivit en kultur där det är så självklart att det inte reflekteras över det.

Så nästa gång du frågar någon vad de gjort i helgen, utgår du då från att alkohol var en del av helgen eller kan du utgå från att det finns annat att göra på helgerna än att konsumera alkohol?!

AlkoholochMatsmaltning

En reaktion till “Alkoholen – Det som gör helgen

  1. Det värsta var att det inte var en fd alkoholist utan en aktiv med snygg fasad. För de flesta alkoholister sitter inte på bänken utan vid alldeles vanliga köksbord.
    Tack för ett fint och viktigt blogginlägg.
    Mamman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *